5 tips för en mindre stressig vardag för föräldrar – Adore Us AB

5 tips för en mindre stressig vardag för föräldrar

Female Empowerment

Jag erkänner, jag är definitivt en sucker för lifehacks. Av anledningen att jag helt enkelt har svårt att få ihop vardagen som en ensamstående småbarnsförälder samtidigt som jag bygger upp mitt varumärke.
 
Sen har man ju sig själv att klämma in i den redan stressiga ekvationen – är det ens möjligt att briljera på alla fronter?
 
Rutiner för en förälder är A och O. Det må låta tråkigt men herregud vad det underlättar. För de där dagarna då man i princip vill kasta in handduken och sälja barnen på Blocket, kommer ju titt som tätt. No shame – vi har ALLA sådana dagar.
 
Jag har börjat hitta fram i vardagsdjungeln och tänker att det förmodligen finns en och en annan stressad småbarnsmamma där ute som skulle uppskatta lite inspiration och hopp. Jag har listat mina, för tillfället, bästa lifehacks som minskar stressnivån i vardagen.
 
 
  1. NJUT
För att vara rustad för de tuffa stunderna så är lösningen för mig att njuta så in i bomben av alla de fina, mysiga och helt magiska stunderna. För att sedan minnas dem så mycket jag bara kan. Varje kväll skriver jag fem punkter som var’greatmoments’. Det kan vara en blick som min 5-åring gav mig, kramen och pussen som kom från 3-åringen - eller den lugna middagen som gav en meningsfull konversation. Det kan vara någon av alla de roliga funderingar och kommentarer som mina barn plötsligt häver ur sig och som man aldrig slutar förundras över. 
 
GOTS barnkläder Malmö
  1. FÖRBEREDELSE
Det kanske inte är den allra roligaste sysslan men jag tvättar ALLA kläder på helgen. Viker och sorterardem i snygga outfits för kommande vecka; ett par kalsonger, strumpor och byxor och en tröja i en samlad hög i garderoben X7. Förstår ni hur mycket tid man sparar på att slippa leta maka strumpor och matcha outfits på morgonkvisten? Och slippa all frustrationen som hör därtill, innan kaffet ens hunnit slå till. 
GOTS Babykläder Online
 
  1. PLANERING
Ta ett steg tillbaka en gång i veckan och sedan en gång i månaden för att planera framåt. Vilka utflykter ska ni göra? Vad tillåter ekonomin denna månad? Har ni annat inbokat? Detta möjliggör att det dåliga samvetet över att barnen inte får tillräckligt med uppmärksamhet och äventyr i deras vardag stillas en aning. Om de tjatar över att livet är tråkigt så vet både ni och de vad som väntar. När söndagen kommer behöver man inte förhandla så mycket gällande om man har ork eller ej att ta sig ut – det är ju redan bestämt.
 
  1. MIDDAGSPLANERING
Under veckorna har jag bara middagen för barnen att tänka på. Jag lämnar dem på förskolan vid åtta. Där äter de frukost i lugn och ro. Mellanmål får de precis innan hämtning eller så får de äpple och chiapudding till mellis hemma. 
 
Kära föräldrar – har ni hört talas om den trenden’Mealprep’?
 
Det går att preppa hur mycket som helst! Gurk- och morotsstavar håller sig fräscha i en glasburk och lite vatten i flera dagar. Förbered flera portioner chiapudding till efterrätt. Frys in pannkakor, soppor, grytor… You name it! Den gyllene regeln är dock att planera veckans måltider i förväg så att du inte står där förvirrad och stressad och har glömt att ta upp dagens middag från frysen.
 
  1. RUTINER
Nu blir det lite kaka på kaka men jag lutar mig ofta mot rutiner när livet känns kaos. Det är inte alltid det är så pass kaos eller akut som jag kan få för mig i min egen bubbla. Som dessutom lätt kan bli fylld med stress och press från samhället och sociala medier.
 
För min familj fungerar det bra att läsa varsin bok vid läggning och sen somnar barnen själva vid 19.30 – på så vis hinner jag få lite egen tid efter nattningen. För oss funkar det att leka så mycket som möjligt och ha så lite skärmtid som möjligt. Forskning pekar på olika men jag som mamma till mina barn ser hur mycket mer harmoniska de blir av att leka och umgås istället för att passivt titta på en skärm. Leken är det som utvecklar barn mest och som mamma till två får jag såklart hoppa in titt som tätt och guida dem i hur ett samspel sköts på bästa sätt dem emellan. Det är ett perfekt tillfälle som förälder att förklara vad det innebär och hur det känns att kompromissa och attta hänsyn.
 
Glöm bara inte bort att ge dina barn uppmärksamhet och bekräftelse när de gör bra saker och leker alldeles själva och lyckas på egen hand. Ibland är det lätt att man bara säger till när det är något som har blivit fel.
 
Hur gör ni i era familjer?
Vilka lifehacks använder ni er av och vilka rutiner fungerar bäst?
Dela med er och kommentera <3 

Äldre inlägg Nyare inlägg


Lämna en kommentar

Notera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras